• Ben® - tekstura

 • Ben® - tekstura

 • Ravni Ben® - tekstura

 • Ben®

 • Ben®

 • Ben® - idejno rješenje

Ben® za zidanje, oblaganje i L-profili

Ben® je proizvod od benkovačkog pločastog kamena karakterističan po masivnosti, dugotrajnostii mediteranskom ugođaju kojeg daje prostoru. Jednostavan je za rukovanje i ugradnju. Ben za zidanje ima dvostruku funkciju, dekorativnu i zaštitnu. Rustikalna površina Bena estetski obogaćuje i oplemenjuje prostor, zbog svoje masivnosti idealan je kao prirodni izolator. Najpoznatija upotreba Bena za zidanje je bila u izradi SUHOZIDA.
Ben za oblaganje je namijenjen oblaganju zidnih površina. Vizualni efekt je jednak kao i kod Ben-a za zidanje, s jedinom razlikom u debljini (dubini) kamena.
S obzirom na namjenu, u proizvodnom asortimanu razlikujemo Ben® za zidanje, Ben® za oblaganje i neizostavni dio, L-profil.

Tehnički podaci

IDNazivx (cm)y (cm)z (cm)j.mj.Pak. po pal.Masa (kg)
147NBen® za zidanje NOVI>15≤40>8≤11>5≤11m28 m21200±10%
148NBen® za zidanje NOVI>15≤40>11≤14>5≤11m26,5 m21200±10%
165Ben® za oblaganje>15≤40>8≤11>2≤4m2201300-1500
166Ben® za oblaganje>15≤40>11≤14>2≤4m2201300-1500
584L-profil >15≤25>10≤15>8≤11m20550-650

Boja

Boja Bena® za zidanje, Bena® za oblaganje i L-profila varira od svijetlo krem do svijetlo i tamno sivih tonova, prošarano sa narančastim nijansama. 

Pakiranje

Preporuke (prijedlozi) za korištenje

Ben® za zidanje je građevni materijal pa je namijenjen isključivo zidanju okomitih površina, bilo interijera ili eksterijera. Ukoliko se pravilno postavi ostavit će dojam stabilnosti, čvrstoće i postojanosti zidane površine. Zato ga preporučamo za postavljanje na mjestima gdje se želi obnoviti tradicijska gradnja koja će trajati još desetljećima u budućnosti.

Ben® za oblaganje je proizvod namijenjen oblaganju okomitih površina interijera i eksterijera. Idealan je za imitaciju starih suhozida, pa ga preporučamo za kombiniranje s modernim materijalima, ukoliko želite spojiti tradicionalnu gradnju s modernim stilom.

L-profili su namijenjeni oblaganju kutnih profila, te se kao takvi mogu kombinirano ugrađivati s ostalim kamenim proizvodima za oblaganje okomitih površina kako bi se postigao dojam punog ugla.

Karakterističnost ove skupine proizvoda je što građevinama daje izgled kamene Dalmacije s početka 20. st. (motiv tradicionalnog suhozida). Preporučamo korištenje ovih proizvoda na objektima na kojima se želi izbjeći graditeljska uniformnost te postići dojam tradicionalne gradnje.

Način postavljanja ili ugradnje

Oblaganje okomitih površina:

 1. Na čistu podlogu nanijeti fleksibilno ljepilo sa armaturnom mrežom na način da ljepilo čvrsto prione na podlogu.
 2. Na čisto naličje kamen nanijeti sloj fleksibilnog ljepila kojeg treba ravnomjerno nanijeti po površini (kamen prethodno dobro očistiti vodom).
 3. Kamen čvrsto priljubiti na podlogu vodeći računa o njegovoj horizontalnosti. Za pridržavanje kamena u tom položaju koristiti drvene klinčiće.
 4. Pri fugiranju kamena treba voditi računa o ispunjenosti fuga. Fuge se čiste ispiranjem vlažnom spužvom neposredno po očvršćivanju.

Zidanje okomitih površina:

 1. Prije zidanja kamenom, potrebno je fiksirati armaturu u središte zida.
 2. Pri ugradnji, biraju se odgovarajući komadi kamena, te ih se ukoliko je potrebno još dodatno obradi čekićem da bi se bolje uklopili u cjelinu zida.
 3. Središte budućeg zida se popunjava cementnim mortom kako bi se kamen povezao u cjelinu s fiksiranom armaturom.
 4. Pri fugiranju kamena treba voditi računa o ispunjenosti fuga. Fuge se čiste ispiranjem vlažnom spužvom neposredno po očvršćivanju.

Preporučamo da oblaganje i zidanje vrše obučeni stručnjaci.