• Lahor četkan skošanih bridova - tekstura

  • Južina četkana - tekstura

  • Južina štokana - tesktura

  • Lahor štokani - tekstura

Ploče obrađene

Ploče obrađene su proizvodi pravokutnog oblika, standardne širine 30 cm. Specifičnost ove skupine je pravilan izgled ploča, zbog čega građevinama kojima se oblažu daju određenu uniformnost. Zbog široke primjene i jednostavne ugradnje ova skupina je najzastupljenija u građevinskoj primjeni.

Iz našeg  asortimana možete birati ploče od tri različita materijala komercijalnog naziva Južina, Južina Moka, Levant, Lahor, Lahor Colorato  i Pulenat.

Svi materijali mogu se podvrgnuti dodatnoj površinskoj obradi (poliranje, četkanje, štokanje, štokanje-četkanje), ovisno o želji kupca ali i samom materijalu.

Materijali i način obrade

Lahor - poliran, štokan, četkan, štokano-četkan

Levant - poliran, štokan, četkan

Južina - polirana, štokana, četkana, štokana-četkana

Pulenat - poliran, štokan, četkan, štokano-četkan

Tehnički podaci

Preporučena površinska obrada………….

Nazivx
(cm)
y
(cm)
z
(cm)
PoliranjeČetkanjeŠtokanjeŠtok.-čet.
Južina>10≤80 30>2≤10
DADADADA
Levant>10≤8030>2≤10DADANENE
Lahor>10≤8030>2≤10NEDADADA
Pulenat>10≤8030>2≤10DADADADA
Južina Moka>10≤8030>2≤10DADADADA
Lahor Colorato>10≤8030>2≤10DADADADA

Pakiranje

Boja i struktura lica

Boju Južine najbolje je opisati kao boju slonovače. Boja Levanta varira od svijetlo do tamno krem sa površinskim šarama, dok boja Lahora varira od bijele do svijetlo krem prošaran smeđim fosilima. Pulenat je većinskim dijelom bijele boje ali prošaran sa većim smeđim fosilima.

Važno je za napomenuti kako struktura naličja (oblik pojedinih sastojaka u kamenu i njihova veličina), kao i nijanse boja ovise o površinskoj obradi kojoj se ploča izloži.

Preporuke (prijedlozi) za korištenje

Ploče obrađene namijenjene su oblaganju horizontalnih i vertikalnih površina interijera i eksterijera. Pogodne su za korištenje jer se lako kombiniraju sa ostalim piljenim kamenim proizvodima, te se savršeno uklapaju u moderni ali i tradicionalno uređen arhitektonski prostor.

Polirano obrađene ploče krasi izrazito glatka i sjajna površina zbog čega vizualno i estetski obogaćuju moderno dizajniran interijer.

Štokano i štokano-četkano obrađene ploče posebno su zahvalne kod popločavanja velikih javnih površina, ulica, trgova, dvorišta ili kod oblaganja objekata kojima se želi istaći starina.

Način postavljanja ili ugradnje

  1. Na čistu podlogu nanijeti fleksibilno ljepilo sa armaturnom mrežom na način da ljepilo čvrsto prione na podlogu.
  2. Na čisto naličje kamena nanijeti sloj fleksibilnog ljepila kojeg treba ravnomjerno nanijeti po površini (kamen prethodno dobro očistiti vodom).
  3. Kamen čvrsto priljubiti na podlogu vodeći računa da je paralelan u odnosu  na podlogu. Za pridržavanje kamena u tom položaju koristiti drvene klinčiće.
  4. Pri fugiranju kamena treba voditi računa o ispunjenosti fuga. Fuge se čiste ispiranjem vlažnom spužvom neposredno po očvršćivanju.