Čišćenje prirodnog kamena i proizvoda od prirodnog kamena

PREPORUKE ZA ČIŠĆENJE

Preporučamo da kamene podloge čistite hladnom vodom (po mogućnosti destiliranom) i sredstvom za čišćenje kamena.

NAPOMENA

Kako neka od sredstava miješanjem sa prolivenom tekućinom mogu kemijski reagirati te promijeniti karakteristike i u iznimnim situacijama čak oštetiti površinu kamena, preporučamo korištenje samo provjerenih sredstava za čišćenje.

 Proizvodi koje posebno preporučamo za čišćenje prirodnog kamena i proizvoda od prirodnog kamena su  proizvodi tvrtke Lithofin - Lithofin Außenreiniger i Lithofin Grundreiniger.

Ukoliko dođe do prolijevanja tekućine na kamenu površinu mrlju je najbolje počistiti odmah. To možete učiniti papirnatim ubrusima, maramicama ili krpom, ali vodite računa da papir ili krpa lagano upiju tekućinu i da je ne trljate jer bi je u tom slučaju još više razmazali!

Postupak za primjenu Lithofin sredstava za čišćenje:

  1. Kamena podloga treba biti očišćena, bez prljavštine i prašine. Očistiti je možete vodom, a prašinu maknuti usisavačem.
  2. Navlažite kamenu podlogu čistom vodom i ostavite je tako 5-10 min.
  3. Sredstvo za čišćenje je koncentrat, pa ga je potrebno razblažiti s vodom u omjeru od 1:2 do 1:5.
  4. Poprskajte vrtnom prskalicom ili prolijte sredstvo za čišćenje po kamenoj površini tako da dobro prijone na nju. Ostavite da sredstvo odstoji 5-15 min ako je riječ o malom onečišćenju. Ako je onečišćenje veliko, sredstvo možete ostaviti da djeluje i do nekoliko sati.
  5. Nakon toga površinu očetkajte grubom četkom (ako su fleke tvrdokornije postupak je potrebno ponoviti više puta).
  6. Poslije takvog tretmana trebate sve isprati čistom vodom u više navrata kako bi se sredstvo za čišćenje ispralo.

Savjeti za korištenje:

  • Prethodno zaštititi cvijeće, drveće, kromirane ograde i obojene površine (sredstvo je kemijski agresivno te može uzrokovati probleme)!
  • Primjena proizvoda se treba prilagoditi mjesnim prilikama i površinama koje se trebaju obraditi. Ako nemate nikakvih iskustava ili imate dvojbe, proizvod prije upotrebe iskušajte na nekom neupadljivom mjestu (da vidite reakcije na površinu), tek zatim tretirajte cijelu površinu!
  • Ne koristiti sredstva na zagrijanim kamenim površinama! Raditi samo pri temperaturi podloge 10-25 Celzijevih stupnjeva i ne na žarkom suncu!
  • Vlažne površine i one koje dobro ne upijaju ne mogu se impregnirati!

Sredstva za čišćenje